donderdag 16 augustus 2007

mkz


(foto NOS-journaal)

Op 4 augustus dit jaar brak er mond- en klauwzeer uit in Engeland. Het is een erg besmettelijke en ernstige ziekte onder evenhoevige dieren. In 2001 was er ook mkz in Nederland en toen zijn er heel wat dieren "geruimd" zoals dat genoemd wordt. Afgemaakt, uit voorzorg, om te voorkomen dat nog veel meer dieren er mee besmet zouden raken. En om te voorkomen dat het deze keer opnieuw naar Nederland zou "overwaaien", werd er meteen een vervoersverbod ingesteld voor al het vee in heel Nederland. Intussen werden dieren uit Engeland goed gecontroleerd.
En hoewel het in Engeland was en (nog) niet hier in Nederland, schrik je toch een beetje. Als het maar niet... Uit voorzorg toch maar snel weer een rondje gemaakt langs alle koeien om te kijken of alle dieren hun oormerken nog hadden. Alle mest meteen maar uitgereden (al was Jan Atze dat toch al van plan...), want misschien werd daar ook een verbod op gelegd!
Na enkele dagen werd beperkt vervoer weer toegestaan, maar daar waren nog wel regels aan verbonden.

Alle stierkalfjes (en soms een vaarskalf) die hier op ons bedrijf geboren worden, gaan normaal gesproken na een dag of 10 weg. Tijdens het vervoersverbod mochten die kalveren natuurlijk niet weg. Afgelopen week werden er voor het eerst weer kalfjes opgehaald door onze veehandelaar. Maar hij moest met onze kalfjes eerst naar de eindbestemming rijden (zo'n 3 kwartier), dan de veekar ontsmetten en dan pas weer andere kalfjes ophalen, die hij vervolgens weer naar dat bedrijf van 3 kwartier rijden bracht. Erg omslachtig, maar alles om te voorkomen dat er toch mkz verspreid werd.
Maar vandaag is het vervoersverbod volledig opgeheven en kan al het vee weer vervoerd worden. Onze kalfjes mogen dus weer gezellig met kalfjes van andere bedrijven in één kar!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Is ook wel net zo gezellig voor die kalfjes toch?
Leuke site heb je hoor!
Zal blijven lezen af en toe!

David zei

Maar hoe ernstig is het eigenlijk voor een koe om mond- en klauwzeer te krijgen? Ik heb ook wel eens gehoord dat het een ziekte is die weer overgaat.

Anoniem zei

Klopt. De dieren worden er wel vaak erg ziek van en 5% van de dieren gaat er aan dood. Maar het probleem zit m in de export: veel landen willen geen geënt vlees hebben. Dus wordt er hier in Nederland niet tegen geënt en wordt de ziekte meteen de kop ingedrukt door dieren te ruimen die het (mogelijk) hebben. Erg cru: wij eten vlees uit landen waar WEL geënt wordt...