woensdag 3 februari 2010

boom

Een paar jaar geleden is de bliksem in een boom naast de stal geslagen. Dat overleefde de boom niet. Al heel lang stond op de planning om hem te kappen. Maar omdat hij nogal dik was en dus niet zomaar even met onze eigen kettingzaag geveld zou zijn, bleef het er bij. Tot afgelopen weekend. Onze buurman met veel zaagervaring kon aan een zaag komen met een groot zaagblad en hij wilde wel helpen om hem om te zagen. Heel zorgvuldig, met zaag, keggen, bijl en takjes werd de boom stapje voor stapje omgezaagd. Wat een dreun toen hij op de grond sloeg! Sommige takken waren meer dan een meter de grond in geslagen. En wat een dikke boom was het eigenlijk! Wel 80 cm dik. We hebben met z’n allen geteld hoe oud hij was en kwamen op zo’n 120 jaar. Zonde dat hij dood was. Maar ik ben blij dat hij nu weg is, want het is gevaarlijk om hem te laten staan. Toen hij neerviel braken alle takken al in heel veel stukjes, zo verrot was hij inmiddels. Eenmaal plat klommen Marret en Jesse natuurlijk meteen op de stam. De teleurstelling was dan ook erg groot toen bleek dat ze maar heel even van hun klimboom zouden mogen genieten. Want de boom werd meteen in stukken gezaagd. Als aandenken hebben ze een schijf van de boom gekregen. Met alle 120 jaarringen.















1 opmerking:

Anoniem zei

Jammer voor de boom dat ie het niet overleefde;
Maar mag ik je toch een goeie tip geven? Ik geef zelf opleiding in het vellen van bomen. Neem de volgende keer voor alle zekerheid een professionele boomverzorger onder de arm. Aan je foto's kan ik zien dat de man mss wel ervaring heeft maar toch niet alle noties kent van een goede velling. Je zou heus niet de eerste zijn die een boom in zijn huis krijgt en dan is 100€ voor een professioneel echt niet te veel.

Met vriendelijke groeten,
Lijkt me een leuk project!

Sta mij toe nog een paar tips te geven rond de aanplant. Als Europees gecertificeerd boomverzorger kan ik je nog wat gouden raad geven.

Plantdiepte: het gros aan wortels net (1cm) onder het oppervlak. De boom in je instructies is zelfs te diep geplant geweest in de kwekerij. Dat kan je zien aan de fijne wortels op de stam. Dat zijn adventiefwortels ten gevolge van te diep planten. Knip ze af. Het is een reactie van de boom omdat zijn hoofdwortels te weinig zuurstof krijgen. Dat is de echte reden van ondiep planten.

Plantgat: goed groot en voldoende loswerken. Bij zware grond eventueel met zand vermengen en compost (moet volledig verteerd zijn).

Steunpalen: bij voorkeur drie korte palen ipv 1 lange! Ze moeten maar 50cm boeven de grond zitten. Dan met zo breed mogelijke band de boom vastbinden (palen staan in driehoek rond boom). En GOED aanspannen om te vermijden dat ie uitwaait. Door hem hoog vast te binden ontwikkelt de boom te weinig wortels en onstaat risico op windworp op latere leeftijd.

Wouter Crucke
Uw boomverzorger

http://www.vartago.com