dinsdag 11 augustus 2009

embryo

Om onze koeien drachtig te krijgen, maken we meestal gebruik van inseminatie. Soms wil een koe slecht drachtig worden. Dan gaat ze naar onze eigen stier. Maar af en toe laten we embryo’s plaatsen. Zo ook afgelopen week.
Embryo’s kunnen op verschillende manieren ingevroren worden. En dat bepaalt dan ook de manier waarop ze ontdooid moeten worden. Dit keer was het embryo in suikerwater ingevroren en moest het in verschillende vloeistoffen gespoten worden met een steeds lager percentage suiker. Door middel van osmose werd de suiker dan uit het embryo onttrokken totdat het klaar was om ingezet te worden. Het embryo werd steeds opgezocht met behulp van een microscoop, opgezogen en in een volgend schaaltje gespoten. Dat gebeurde deze keer op onze keukentafel. En wij mochten ook allemaal even kijken!! Hoewel de microscoop het embryo 20x vergrootte, was het nog steeds een minuscuul zwart stipje in een doorzichtig belletje. Het deed me een beetje denken aan kikkerdril.
Als alles goed gaat, zien we over zo'n negen maanden een kalfje in de afkalfbox liggen. Het kalfje dat bij ons op de keukentafel lag!!





Geen opmerkingen: